01May 2019

0

2754

0

PrestaShop için En İyi SEO Yöntemleri 2019

Blog by Yönetici

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO), bir web sitesini online olarak tanıtmanın ve pazarlamanın ayrılmaz bir parçası oldu. Konvansiyonel işletmeler bunu bilmekle uğraşmadı, ancak ekosistemin devreye girmesiyle herkes dijitalleşmeye başladı. Bu nedenle, ziyaretçilerin arama motorlarından gelmesini sağlamak için SEO hakkında daha fazla araştırma yapmak zorunda kaldılar. %33 kişi ürün aramalarına Google’dan başlıyor ve SEO’yu görmezden gelmek, e-ticaret işinin başarısız olmasının en önemli 10 nedeninden biri.

SEO optimizasyonu, PrestaShop’ta veya başka bir e-ticaret geliştirme platformunda sanal mağaza kuran ve yeni başlayanlar için karmaşık gelebilir. SEO, daha fazla trafik ve müşteriye sahip olmak için bir web sitesini aramalarda yükseltme hedefini gerçekleştirmek için ileri sürülen basit ve teknik kavramların birleşimidir.

Bu yazımızda size kendi sitenizin SEO çalışmasına başlamadan önce bir kontrol listesi (checklist) vereceğiz, bu listedeki adımları tamamladıkça sizde sitenizin gelişimini görebilirsiniz. İlk olarak başlıca 3 SEO kavramından bahsedeceğiz; anahtar kelime araştırması, sayfa içi ve sayfa dışı optimizasyon.

Anahtar Kelime Araştırması ile başlayın

SEO kontrol listesi anahtar kelime araştırma ile başlar. Bu görünüşte kolay olan görev, belirli bir kullanıcı topluluğunu hedeflemeniz gerektiğinde zorlaşır. Bu, rekabet gücü düşük ve arama hacmi yüksek ortalama anahtar kelimeler seçmekle ilgili değil, size daha fazla hedef kitle getirebilecek olanlarla ilgilidir.

Anahtar Kelime Stratejisi

Aynı anda hem işinizi hem de trafiği sağlayan anahtar kelime öbeklerini içeren bir anahtar kelime stratejisi ile başlayın. Daha az rekabetçi anahtar kelimeler seçmek, web sitenizi sıralayabilir ve trafik getirebilir, ancak dönüşüm getiremez. Aynı şekilde, oldukça rekabetçi olan anahtar kelimeler bir web sitesinin sıralanmasında çok zaman alırlar. Bu iki maddenin arasında, rakiplerinizin stratejilerinde gözünden kaçırdığı anahtar kelimelerini seçme boşluğunu değerlendirin.

Alakalı anahtar kelimeler bulun

Bir anahtar kelime listesi bulmak için Google Anahtar Kelime Planlayıcısını veya Google otomatik tamamlama gibi kelime önerme araçlarını kullanabilirsiniz. İşletmenizin ilgisine bağlı kalarak listeyi kısa tutun.

SEO Kontrol Listesi

Google’ın Mobil Dostu Testini deneyin

Statistica’da yayınlanan bir rapora göre, mobil internet kullanıcıları küresel web sayfası izleyecilerinin %49,7’sini oluşturuyor. Bu veri, web sitenize gelen ziyaretçilerin neredeyse yarısının mobil cihazdan gelebileceği anlamına gelir. Onları mobil uyumlu bir web sitesiyle karşılamaya hazır olun.

Artan mobil kullanıcı sayısı, çevrimiçi mağaza sahiplerinin web sitelerini çeşitli mobil cihazlar için optimize etmelerini zorunlu kılmaktadır. Mobil kullanım kolaylığı, web sitenizi aramalarda değerlendirmenize yardımcı olabilecek önemli bir sıralama faktörüdür.

Google Analytics kullanın

Google Analytics, çeşitli SEO ölçümlerine göz kulak olmanıza yardımcı olur. Web sitenizin trafiği, satışları ve dönüşümleri hakkında gerçek zamanlı istatistiklere sahip olun. Web sitenizi veya çevrimiçi mağazanızı ziyaret eden kullanıcıların yaşlarını, cinsiyetlerini, etnik kökenlerini, farklı seçeneklere cevap verme ve harekete geçme çağrıları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Google Search Console’a kaydolun

Google arama konsoluna kaydolarak web sitenizi doğrulayın ve sitenizi ekleyin. Bu aracın yardımıyla, web sitenizde indeksleme durumunu, cezaları, arama sorgularını ve tarama hatalarını bulabilir böylece önleyici tedbirler alabilirsiniz.

Hız ve Performansı Optimize edin

Sitenizin hızı aramalarda ki sıralamanızı etkileyen önemli bir faktördür. Web siteniz ne kadar hızlı yüklenirse, o kadar fazla kullanıcının kalması ve alışveriş yapma olasılığı artar. PrestaShop web sitenizin hızını optimize edin. Web sitesini harici kaynaklardan önbelleğe almak ve daha hızlı bir yükleme hızı sağlamak için farklı eklentilerden ve modüllerden yardım alın. Yüksek hızlı hosting sunucularına yatırım yaptığınızdan ve web sitenizin hızını optimize etmek için araçlar yüklediğinizden emin olun.

Yinelenen içerik sorunlarını çözme

Başka bir web sitesinden içerik kopyalamak sahtekarlık olarak kabul edilir. Ne pahasına olursa olsun kaçının. Ancak, çevrimiçi mağazalar benzer ürünler farklı mağazalarda ya da aynı web sitesinin mağaza görünümlerinde sergilendiğinde yinelenen içerik sorunlarıyla karşı karşıya kalır. Arama motorlarını, ilgili bölge veya dil aramalarında belirli bir sayfa versiyonunu sıralamak için daha fazla ayrıntılandırmak amacıyla hreflang etiketleri ekleyebilirsiniz.

Structured Data dilini kullanın

Yapılandırılmış işaretleme dili veya şema verileri, arama motoru ve son kullanıcılar için PrestaShop web sitenizin içeriğini anlamada yardımcı olur. Zengin snippet’lere değerli verilerin eklenmesi, doğrudan web sayfalarınızın SEO sıralamasını iyileştirmeyebilir, ancak kullanıcıların arama motoru sonuç sayfalarındaki ürün ayrıntılarını bilmesini sağlayarak kullanıcı deneyimini iyileştirir.

SSL Sertifikası kullanın

SSL sertifikasının web sitenize eklenmesi SEO üzerinde küçük bir etkiye sahiptir, ancak web sitenizin kullanıcılarının alıkonmasıyla daha fazla ilgilidir. Kullanıcıların SSL ile güvence altına alınmamış bir web sitesinden ayrılma olasılığı daha yüksektir, çünkü böyle bir web sitesinde kişisel veya finansal bilgileri paylaşmak veri tehdidi veya kötüye kullanım riski daha yüksektir. Potansiyel alıcılarınızı kaybetmeden önce kullanmaya başlayın.

XML Sitemap

Arama motorlarında daha üst sıralara çıkmadan önce, tarayıcıların PrestaShop web sitenizin içerik yapısını anlamarını sağlamalısınız. Arama motorunun, çevrimiçi mağazanızdaki ürünlerin, kategorilerin ve CMS sayfalarının yerleşmesini bilmesini sağlamak için bir XML site haritası oluşturulur. Bu bir tür içerik tablosudur. XML site haritasını manuel oluşturabilir veya eklentilerden yardım alabilirsiniz.

Robots.txt

Robot.txt dosyası, bir web sitesine nasıl göz atılacağına ve dizine ekleneceğine ilişkin arama motoru robotları için talimatlar içerir. Bu botlar genellikle PrestaShop web sitenizdeki tüm içeriği ziyaret edebilir ve dizine ekleyebilir, ancak web sitesinin belirli bölümlerini veya sayfalarını dizine eklemeyi bırakmalarını istiyorsanız, bir robot.txt dosyası yardımı ile yapabilirsiniz. Bu dosyayı tarayıcıları belirli sayfalardan kısıtlamak için kullanmak istemiyorsanız, dosyanın doğru, geçerli olduğundan ve değerli içeriğin dizine eklenmesini engellemediğinden emin olmanız gerekir.

ON-PAGE SEO

On-Page SEO, web sitenizin içeriğinin sunumuyla ilgilidir. Satılacak bir ürün veya hizmetiniz olduğunda, potansiyel müşterilere ulaşmadan önce görünümünü iyileştirmeye çalışacaksanız. Arama motorlarına ve genel kullanıcıların web sitesinde veya sayfanın içinde ne olduğunu daha iyi anlamalarına yardımcı olur.

Arama Motoru Dostu Başlık Etiketleri Yaz

Ürün sayfanızın veya blog gönderinizin 55 karakterinden en üst düzeyde yararlanarak yaratıcı olun. Birincil anahtar kelimeyi başlıkta kullanın ve en iyi, özel, şaşırtıcı, en çok satan, en yüksek vb. gibi güçlü kelimelerle cazip hale getirin. Kısa bir makale veya ürün incelemesinin başlığını daha yüksek bir tıklama için yazarken sayıları ve istatistikleri kullanmay deniyebilirsiniz.

URL’leri Okunabilir Hale Getirin

Sistem tarafından üretilen kodları ve özel karakterleri içermeyen açıklayıcı URL’leri izleyin. PrestaShop Pretty URL’ler modülü gibi araçların hızlı kurulumu ile bu kodları ve sayıları zahmetsizce ortadan kaldırabilirsiniz.

Çekici Meta Açıklamaları Oluştur

Dikkat çekici meta açıklamaları yazmak, e-ticaret web sitenizin tıklama oranlarını artırabilir. Odaklanmış anahtar kelimeler eklemenin geleneksel ölçütünden bir adım öne geçin. Premium, gizli, şaşırtıcı, devasa, güçlü vb. Güçlü kelimelerle ürününüzün faydalarını gösterin ve karakter sınırını 160’a getirin.

İmaj Alt Etiketlerini Yapılandırma

Google görsel araması, web aramalarıyla uyumludur. Ürün görsellerine ve alternatif metne odaklanmış anahtar kelimeler ekleyerek ürün görsellerinin aramalarda görünmesini sağlayabilirsiniz. Bunlar görsel içeriğin okunabilirliğini ve gösterimini sağlar. Büyük bir siteniz varsa, her bir resim için alt etiketi düzenlemek çok zaman alabilir, bunun yerine bu işlemi otomatikleştirmek için SEO Alt Image Tag modülünü kullanabilirsiniz.

Sayfa İçeriğine Yatırım Yapın

Yararlı ve değerli içerik SEO ve dijital pazarlamanın kralı olmaya devam ediyor. Ürününüzün veya hizmetiniz hakkında oluşturacağınız yararlı içerikler sayesinde sitenizi aramalarda ön sıralara taşıyabilir ve kullanıcılara daha iyi bir deneyim sunabilirsiniz.

  • Odaklanmış anahtar kelimeleri başlangıç satırında veya ilk paragrafta kullanın
  • 300 kelimeden az olmayan kapsamlı ürün açıklamaları oluşturun
  • İçeriğinize harici bağlantılar ekleyin
  • Anlaşılması kolay, kısa ve net cümleler yazın
  • Ürünleriniz için yüksek kaliteli görüntüler kullanın

SEO’da Yapılmaması Gerekenler

SEO için web sitenizin erişebilirliğini ve anlaşılabilirliğini basitleştirme arayışı sizi aşırı optimizasyona götürebilir. Nelerden kaçınmanız gerektiğini anlamanıza yardımcı olmak için;

  • Alakasız web sitelerine bağlantı vermekten kaçının
  • Çok fazla sayıda geri bağlantılar (backlinks) elde edinmeye çalışmayın
  • Anahtar kelimenizi içerikte fazla kullanmamaya dikkat edin
  • Web sitenizde kopyalanmış veya zayıf içerikler yayınlamayın
  • Tüm geri bağlantıları ana sayfaya odaklamayın

Tüm bu adımları ilerletirken size yardımcı olabilecek bir checklist hazırladık, indirmek için tıklayabilirsiniz.

Yorumlar (0)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.